OPASNOST LJETNIH VRUĆINA
I DIO
mr sc Adem Zalihić, MD
Sposobnost održavanja normalne tjelesne temperature omogućena je brojnim složenim i međusobno povezanim procesima različitih organskih sistema. Termoregulacioni centar u mozgu reaguje na promjene temperature krvi i na podražaje koji dolaze sa periferije tijela, što ima za rezultat pojačano stvaranje ili odavanja toplote. U normalnim uslovima procesi stvaranja i odavanja toplote su u međusobnoj ravnoteži, a proizvod je stalna tjelesna temperatura.
Čovjekov organizam obično se dobro prilagođava ljetnim vrućinama, ali ponekad ipak mogu nastati teškoće, i to vrlo neugodne i po život opasne. Mogu se javiti u svim dobnim grupama, ali su češća i opasnija u starijih osoba, odnosno od 65 godina i više. Kod starijih osoba bolesti su i onako češće nego u ostalim dobnim grupama, posebno one koje se odnose na srce i krvne sudove. Organizam, a posebno krvne žile, vrlo je osjetljiv na promjenu toplote okoline, zbog čega se za vrijeme velikih vrućina povećava mogućnost komplikacija, prije svega srčanih.
One najčešće nastaju zbog pogoršanja neke od hroničnih bolesti srca, čemu pogoduje vruće i sparno vrijeme, sa visokim postotkom vlage u vazduhu.
U prirodnim uslovima tijelo reguliše tjelesnu toplotu na tri načina:
– u prenošenju kontaktom
– zračenjem
– isparavanjem,
Međutim, kad toplota okoline dostigne toplotu tijela ( između 36o i 37 o C), prva dva načina odavanja toplote zakazuju pa se organizam od nje brani znojenjem, dakle isparavanjem putem kože, kao i odavanjem toplote preko disajnih puteva-plućima. Međutim, ponekad može biti smanjeno odavanje toplote znojenjem, posebno kod starijih ljudi. Ako se uz povećanu toplotu okoline povećava i vlaga u zraku, znoj se neće isparavati, i tako će zakazati jedini preostali mehanizam kojim se smanjuje toplota tijela. Uz to, kod starijih osoba često je bitno smanjen osjećaj žeđi, što je posebno važno u ljetnim mjesecima. U tim uslovima smanjuje se snaga srca, pa se može pogoršati postojeće slabljenje funkcije srca kao pumpe. Najteže stanje koje može nastati je toplotni udar, koji je više od 10 puta češći u starijih nego u mlađih ljudi. Klinička slika poremećaja uzrokovanim povišenom temperaturom okoline može biti različita:
NASTAVIT ĆE SE!