“VAŠE RUKE MOGU SPASITI NEČIJI ŽIVOT”
Postavljen AED-e u Centru Skenderija !!!

02.08.2019.godine, novi automatski defibrilator ili aparat za oživljavanje postavljen je u Centru Skenderija u Sarajevu.
Ovo je četvrti od ukupno pet AED aparata koji će biti postavljeni na različitim lokacijama u glavnom gradu BiH, a u sklopu projekta koji zajedno provode Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Ozbiljna istraživanja na zapadu pokazala su da je za funkcionalan dolazak ekipe Hitne pomoći do unesrećenog potrebno od tri do pet minuta. Čak i u razvijenim zemljama to je neostvarivo. Stoga su ljudi osmisliti široku edukaciju građanstva te postavljanje ovakvih aparata kako bi se što prije moglo djelovati. Kada srce ne radi pet minuta, mozak odumire. Stoga u tom periodu od tri do pet minuta svaki čovjek može pomoći spasiti drugog čovjeka. Uspješna reanimacija je veliki benefit za cijelo društvo.
Aparati su apsolutno sigurni. Proizvedeni su tako da se niko ne može povrijediti. Aparat može isporučiti šok samo kada je čovjeku stalo srce. Nema nikakve bojazni. Vrlo je jednostavan za korištenje, ali je potrebna i obuka. Ugovorom koji smo potpisali s Gradskom upravom, mi smo se obavezali da ćemo obučiti sve ljude iz okruženja gdje instaliramo ove uređaje. Pored toga, napravit ćemo mrežu da se tačno zna gdje se nalaze ovi uređaji, što je nama iz Hitne pomoći od velikog značaja.