JU ZHMP KS od danas je opremljeniji za tri kombi vozila za prevoz hemodijaliznih pacijenata te četiri ležaja za reanimaciju/pregled pacijenta u ambulanti centralnog objekta JU ZHMP KS. U toku je i nabavka dva kardiomobila sa opremom i manekena-lutki sa pratećom opremom za rad Centra za edukaciju hitne medicinkske pomoći „Prim.dr Silva Rizvanbegović“. Za navedenu operemu sredstva u iznosu 660.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo zdravstva iz budžeta KS za 2019. godinu.
Tim povodom ispred centralnog objekta Hitne pomoći, u prisustvu delegacije Ministarstva zdravstva KS na čelu sa Doc. dr. Amela Sofić, ministricom zdravstva KS, danas je upriličena primopredaja vozila i opreme.

“Siguran prevoz kritičnih pacijenata i oprema za pružanja hitne medicinske usluge u samom vozilu znači spašavanje života. Posebno je važna i edukacija kadrova koju ova ustanova kontinuirano provodi i pruža medicinskim radnicima na području čitave BiH”. rekla je ministrica zdravstva Amela Sofić.

Mr.sci.med.dr Adem Zalihić, direktor JU ZHMP KS istakao je da se na području Kantona Sarajevo liječi nešto više od 300 hemodijaliznih pacijenata, od čega naša ustanova prevozi njih 225, te dodao: “Bili smo u situaciji, da zbog nedostatka opreme, dođe u pitanje prevoz ovih pacijenata. Zahvaljujemo se Vladi KS, resornom ministarstvu i ministrici Sofić što su prepoznali naše potrebe i omogućili nam da nastavimo prevoziti i pomagati pacijentima u hitnim situacijama”.

Kontinuiranom edukacijom i savremenom opremom do cilja !!!

Gepostet von Hitna Pomoc Kantona Sarajevo am Freitag, 25. Oktober 2019