Novi Edukativni centar JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a “Prim.dr. Silva Rizvanbegović” otvorio je svoja vrata. Spremni su za brojne aktivnosti koje za cilj imaju obuku medicinskog kadra za primjenu osnovnih mjera kardiopulmonalne reanimacije, te zbrinjavanja hitnog bolesnika, ali i nemedicinskog kadra koji se sve češće suočavaju sa nesretnim slučajevima u kojima je održavanje unesrećenog u životu od ključnog značaja do dolaska Hitne pomoći.

image
DIREKTOR ZALIHIĆ I PREMIJER ZOLJ ZVANIČNO PROGLASILI CENTAR OTVORENIM

Bijeli matil

– Edukativni centar Hitne pomoći ima velike rezultate. Poznati su u cijelom svijetu po kvalitetu, pristupu radu, odgovornosti i služe kao primjer. Preventiva je jako važna i zato je naša obaveza da ulažemo u edukaciju i zdravstvenih radnika, ali i građana, uposlenika drugih institucija, MUP-a KS, Civilne zaštite i sl. Znati održati nekoga u životu do dolaska Hitne pomoći je svima nama potrebno, a u ovom centru se uče i te vještine, rekao je Adem Zolj, premijer KS-a koji je posebno sretan zbog imena Centra.

image
PONOSNI ZBOG IMENA KOJE CENTAR NOSI

Premijer se prisjeća najtežih ratnih dana i dr. Silve Rizvanbegović koja je energično, hrabro, vrijedno, beskompromisno spašavala živote Sarajlija i savjetovala ih kako da sačuvaju zdravlje i život. Na jednom od takvih zadataka, u bijelom mantilu izgubila je život.

I ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj smatra kako je ime dr. Silve Rizvanbegović dug i obaveza.

– Ministarstvo je uvijek pružalo podršku Hitnoj pomoći koja je po svemu uzor drugim zdravstvenim ustanovama. Mi smo i u budžetu za 2019, godinu planirali sredstva za adpataciju kompletnog centralnog objekta Hitne pomoći, rekla je Ademaj i dodala da je uvijek smatrala da se kadrovi trebaju i povećavati i educirati.

image
USTANOVA PRIMJER DRUGIMA

Ministrica zdravstva KS-a je istakla kako je zahvaljujući direktoru Hitne pomoći Ademu Zalihiću napravljen ovaj prostor od kojeg će koristi imati svi, ali napomenula je i da velike zasluge za sve što je danas Hitna pomoć pripadaju i prethodnim direktorima dr. Aliji Mulaomeroviću i dr. Seni Softić-Taljanović koji su dignitet ustanove sačuvali i u najtežim vremenima.

Direktor Hitne pomoći Adem Zalihić je istakao kako će savremeni Centar za edukaciju omogućiti uposlenicima Hitne pomoći da postanu još bolji u prenosu informacija na nove polaznike kurseva.

Referentni centar

– Preko 25 gopdina se bavimo edukacijom iz područja Hitne pomoći i ovo je artikulacija svih naših potreba i zahtjeva kako bi na bolji i kvalitetniji način prenosili znanje i vještine na naše polaznike. Novi prostor će omogućiti odvijanje nastave. Moguće ga je podijeliti na tri prostora koji će omogućiti različite stanice u toku jednog kursa. Imamo izuzetna pomagala za edukaciju, video link sa našim reanimacionim boksom, imamo mogućnost da sve modele i lutke imamo na jednom mjestu kao i administrativni prostor za rukovodioce, što do sada nije bio slučaj, rekao je direktor Zalihić naglasivši kako su rezultati stalnih edukacija kadrova Hitne pomoći neprocjenljivi. Od 2005. godine ekipe Hitne pomoći su imale 547 uspješnih reanimacija, a u 2018. godini ih je bilo 41.

image
PO ZNANJU I KVALITETU POZNATI ŠIROM SVIJETA

Edukativni centar u Hitnoj pomoći Sarajevo je osnovan 1987. godine zahvaljujujći ideji dr. Silve Rizvanbegović i njenih kolegica. Prestao je sa radom 1992., početkom agresije na BiH, a opet aktiviran 1996. godine i na čelu Edukativnog centra je tada bila dr. Jasminka Kovačević. Trenutno je na čelu Edukativnog centra dr. Aida Gavranović.

– Ponosni smo na rezultate i činjenicu da smo poznati i u BiH i u inostranstvu po kvalitetu. Naše medicinsko osoblje i instruktori su uspješno savladali kurseve i dobili brojne međunarodne licence. Jedini smo referentni centar za prehospitalni trauma trening u BiH, i vrlo često domaćini kolegama iz BiH i svijeta, rekla je Gavranović naglasivši kako će u novom prostoru nastaviti sa osnovnom misijom, kontinuiranom edukacijom, obukom i treninzima prvenstveno osoblja Hitne pomoći u skladu sa osnovnom djelatnošću, a to je zbrinjavanje i hitni tretman životno ugroženih pacijenata u KS-u, a zatim i svih ostalih medicinskih i nemedicinskih radnika.

 

Mr.sci.dr Adem Zalihić, direktor JU ZHMP KS gostovao je ucentralnom dnevniku TVSA povodom otvaranja novoizgrađenog Centra za edukaciju hitne medicinske pomoći "Prim.dr Silva Rizvanbegović"

Mr.sci.dr Adem Zalihić, direktor JU ZHMP KS gostovao je u centralnom dnevniku TVSA povodom otvaranja novoizgrađenog Centra za edukaciju hitne medicinske pomoći "Prim.dr Silva Rizvanbegović".

Posted by Hitna Pomoc Kantona Sarajevo on Ponedjeljak, 24. decembar 2018.

 

preuzeto sa www.oslobodjenje.ba