“Iznenadni srčani zastoj uzrokuje 20% smrtnih slucajeva u Evropi, a više od 80% ih se dešava van zdravstvenih ustanova. Zdravsveni autoriteti u EU 2012. donose Deklaraciju o svjesnosti iznenadnog srčanog zastoja kojom se nalaže svim članicama EU da sprovede široku edukaciju medju gradjanima, jer je to jedini način da se spriječi tako velika smrtonst. Očevici bi morali znati osnovne postupke oživljavanja kako bi povećali mogućnost preživljavanja žrtve. Hitna pomoć, koliko god dobro organizovana uglavnom širom EU dolazi ipak kasno. Prosjek dolaska je od 5-8 minuta, što je ipak nedovoljno brzo. I danas su ekipe Hitne pomoći Sarajevo hitale iz dva pravca, llidze i Hadzića prema žrtvi srčanog zastoja. Iako je prva stigla ekipa Illidze, za 5 minuta, ipak je bilo prekasno.
Ne znamo koliko je dugo žrtva prije toga bila bez svijesti, ali ono što je katastrofalno, niko nije poduzeo ništa više od poziva Hitne pomoći.
Moramo svi zajedno kao društvo, uloziti puno više u edukaciju, kako bi smo pomogli sami sebi!!!
Hitna pomoć Kantona Sarajevo je na usluzi svim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kako bi smo sproveli preporuke EU o edukaviji građana iz osnovnih mjera održavanja života.”
Mr.sci.med.dr Adem Zalihić, direktor JU ZHMP KS

procitaj vise