Općina Centar finansirala nabavku motornih vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja
U srijedu, 28. novembra 2018. godine u prostorijama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo potpisani su ugovori o davanju na korištenje dva vozila.
Ugovore je potpisao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa direktorom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Ademom Zalihićem, te predsjednikom Udruženja Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo Dženadinom Veladžićem. Primopredaji vozila su u ime Općine Centar prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, te Vahid Bećirević i Haris Aganović iz Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice.

Naime, riječ je o dva namjenska vozila koja je nabavila Općina Centar iz budžetskih sredstava civilne zaštite, i to kombi vozilo „Ford Transit“ za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, te terensko motorno vozilo „Toyota Land Cruiser“ za potrebe Gorske službe spašavanja.

Na ovaj način je nastavljena dugogodišnja praksa Općine Centar koja, iako nema nadležnosti, snažno podržava zdravstvene ustanove i službe za zaštitu i spašavanje, te osigurava značajna sredstva za unapređenje njihovog rada.

Načelnik Ajnadžić je nakon potpisivanja ugovora predao ključeve vozila direktoru Zalihiću i predsjedniku Veladžiću, te podsjetio da je Općina Centar kao odgovorna društvena zajednica i ranije provodila ovakve aktivnosti, te da će takvu praksu, u skladu sa mogućnostima, nastaviti i u budućnosti.

-Ovo je direktni doprinos građana ove lokalne zajednice, ali i općinske administracije da upotpunimo našu zajedničku saradnju koja je esencijalno važna i u segmentu zdravstvene zaštite i u segmentu zaštite i spašavanja. Osim donacije ovog vozila radimo i na realizaciji otvaranja punkta Hitne pomoći na području općine Centar čime bi se omogućila još bolja reakcija u hitnim slučajevima. Ova dva vozila treba da budu u funkciji zaštite i spašavanja ljudskih života, poručio je Ajnadžić.

Direktor Zalihić je naglasio da je u hitnim slučajevima vrijeme najveći neprijatelj i pacijenta i ljekara.

-Koristim priliku da izrazim duboku zahvalnost Općini Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem na ovoj izuzetno vrijednoj donaciji. Ovo vozilo će nam umnogome pomoći u radu. Kada spašavamo živote naših sugrađana jedna od najbitnijih komponenti jeste vrijeme. Naša misija je da što prije stignemo do pacijenta, a za takvo nešto potrebno nam je, između ostalog, jedno savremeno vozilo koje će na najbolji način odgovoriti zadatku. Ovo je najbolji primjer kako jedna lokalna zajednica treba da brine o svom stanovništvu, istakao je Zalihić.

Veladžić se također zahvalio načelniku Ajnadžiću na donaciji vozila i izrazio nadu da će međusobna saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

-Želim da se zahvalim Općini Centar na donaciji ovog vozila kojim ćemo brže reagovati u kritičnim situacijama, dodao je Veladžić.

 

Općina Centar finansirala nabavku motornih vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja !!!

Općina Centar finansirala nabavku motornih vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja !!!

Posted by Hitna Pomoc Kantona Sarajevo on Srijeda, 28. Novembar 2018.