U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim Corona virusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim Corona virusom (2019-nCoV) preporučuje se osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, da se jave dežurnom epidemiologu putem telefona 062/086-282, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.
U slučaju pojave respiratornih simptoma – povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja savjetuje se pozivanje na broj telefona 062/086-282 na koji će se javiti dežurni epidemiolog i obavijestiti mobilni tim Doma zdravlja ili Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, s ciljem njihovog dolaska na adresu, obavljanja pregleda i određivanja daljeg postupanja.
Do dolaska mobilnog tima savjetuje se boravak kod kuće i po mogućnosti poduzimanje mjera samoizolacije, s ciljem zaštite zdravlja ukućana (kontakata).
Kantonalni krizni štab očekuje da će se ove preporuke ozbiljno shvatiti i primjenjivati, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

 

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/saopstenje-za-javnost-kriznog-staba-uputstvo-za?fbclid=IwAR3eeYLkXACDMqm2DJ8qQTr3sfEmOurIq0WKKfMQTvxl4MvfC2fvMUUQSEA