OSNOVNI PRISTUP UNESREĆENOM

OSNOVNI PRISTUP UNESREĆENOM

Kako bi procjenili stanje pacijenta i ustanovili koja je vrsta pomoći potrebna, pristupamo osnovnom pregledu unesrećenog : 1. Bezbjedost 2. Provjera stanja svijesti 3. Pratimo CAB-D šemu C-circulation (cirkulacija) A-airway (disajni put) B-breathing (disanje) D-defibrilation, upotreba AED-a (automatski vanjski defibrilator)
Osnovni pristup je univerzalan za sve unesrećene na nivou prve pomoći, a pravilnom primjenom CAB-D šeme nikada nećete pogriješiti u procesu pružanja prve pomoći.

BEZBJEDNOST
Prije nego priđete povrijeđenom i započnete pružanje Prve pomoći, provjerite da li je mjesto nesreće BEZBJEDNO.
Vodite računa o -Ličnoj bezbjednosti -Bezbjednosti povrijeđenog -Bezbjednosti posmatrača-okoline
Ako povrijeđenom ili spasiocu prijeti potencijalna opasnost (npr. širenje požara, mogućnost eksplozije, urušavanje zgrade i sl.), povrijeđenog na najbezbjedniji način izvucite na sigurno mjesto pa onda započnite pružanja Prve pomoći.
Ako mjesto nesreće nije sigurno za spasioca, NE PRILAZITE, obavjestite profesionalne stručne službe (vatrogasce, policiju, hitnu medicinsku pomoć) i njima prepustite rješavanje opasne situacije.\n\nNe dozvolite da i sami postanete žrtva nesreće!!


2. PROVJERA SVIJESTI
Nakon što ste provjerili bezbjednost, prilazite unesrećenom i provjeravate stanje svijesti. Fiksirate glavu unesrećenog u zatečenom položaju stavljanjem dlana svoje ruke na čelo, sa ciljem da zaštitite i sebe i unesrećenog. Drugom rukom, lupkanjem po ramenu pokušavate ga dozvati. Ako unesrećeni reaguje i odgovori, znači da je svjestan, da ima pulsa i da diše (pogledati “Kratkotrajni gubitak svijesti”). Ako unserećeni ne reaguje, znači da je bez svijesti. Odmah zamolite da neko od prisutnih pozove HMP i donese AED-e.

   
3. PROVJERA PULSA – C
Ako je unesrećeni bez svijesti, provjerite prisustvo pulsa na vratu pacijenta. Spustite dva do tri prsta slobodne ruke na udubljenje sa lijeve ili desne strane Adamove jabučice i lagano pritisnete da osjetite pulsacije. Provjera pulsa ne smije trajati duže od 10 sekundi i nikada nemojte provjeravati pulsacije sa obje strane istovremeno. Ako osjetite pulsacije na vratu, znak je da srce unesrećenog kuca pa pristupite provjeri disanja. Ako pulsacija nema, srce unesrećenog ne kuca (pogledati “Reanimacija kod odraslih”)


4. DISAJNI PUT – A
Disajni put (usta, nos, ždrijelo, dušnik, bronhi i bronhiole) ima za ulogu da zrak iz atmosfere koji je bogat kiseonikom, prilikom udisaja ovlaži, očisti, zagrije i dovede do pluća gdje će se izvršiti razmjena gasova ( O2-CO2) , a prilikom izdisaja preuzeti CO2 izbaci u atmosferu. Ako disajni put nije otvoren i prohodan razmjena gasova neće biti moguća pa će zbog nedostatka kiseonika, za kratko vrijeme i srce da prestane sa radom.\n\n*NE MOŽETE provjeravati da li unesrećeni diše niti započeti vještačko disanje ako prije toga niste :\n\n1. PROVJERILI DISAJNI PUT\n2. OČISTILI DISAJNI PUT\n3. OTVORILI DISAJNI PUT
PROVJERA DISAJNOG PUTA (usta i nos)
*Ako je unesrećeni svjestan i razgovara sa vama, njegov disajni put je prohodan i nema potrebe za provjerom. Ako je unesrećeni bez svijesti i ne reaguje, prohodnost disajnog puta se mora provjeriti.\n\n*Jednom rukom na čelu i dalje fiksirate glavu unesrećenog u zatečenom položaju dok drugom rukom nježno otvrate usta i provjeravate ima li kakvog sadržaja. Ako je unserećeni u grču, nema nasilnog otvaranja usta. Dok čekate da grč prođe da bi otvorili usta, sadržaj koji se nalazi sa vanjske strane usta i nosa očistite maramicom kako bi unesrećeni lakše disao.


ČIŠĆENJE DISAJNOG PUTA
Nakon što ste otvorili usta i primjetili sadržaj (komadi hrane, žvakaća guma,tečnost ili neki strani sadržaj), isti je potrebno odstraniti kako bi disajni put bio prohodan. Čvrsti sadržaj izvadite sa dva prsta kao pincetom ili jednim prstom kao kukom, dok za tečni sadržaj omotate gazu ili maramicu oko prsta i očistite ga. Ako otvorite disajni put prije provjere i čišćenja, rizikujete da sadržaj ili strano tijelo koje se nalazilo u ustima ode u donje dijelove disajnog puta te napravi opstrukciju istog. To će onemogućiti samostalno ili vještačko disanje a samim tim spriječiti i dotok kiseonika do pluća unesrećenog.


OTVARANJE DISAJNOG PUTA
Nakon provjere i čišćenja, pristupamo otvaranju disajnog puta. Osobe koje su bez svijesti nemaju kontrolu nad svojim mišićima pa se može desiti da korijen jezika zatvori donje dijelove disajnog puta te na taj način izazove prestanak disanja a poslije i prestanak rada srca, posebno ako unesrećeni leži na leđima. Nema potrebe da “čupate ili vadite” jezik jer tako možete dodatno povrijediti unesrećenog ali i spasioca izložiti opasnosti. Rukom na čelu i dalje fiksirate glavu unesrećenog dok drugu ruku stavljate na bradu ili ispod vrata unesrećenog te glavu unesrećenog zabacujete prema nazad (slika 3 i 4). Sve dok je glava unesrećenog u zabačenom položaju disajni put je otvoren a korijen jezika povučen u prirodan položaj. Ako kod unesrećenog postoji sumnja na povredu vratne kičme, glavu ne smijete pomjerati. Disajni put u tom slučaju otvarate pomjeranjem donje vilice istovremeno prema gore i prema naprijed (slika 5)


DISANJE – B
Ako unesrećeni nema pulsa, nećete gubiti vrijeme na provjeru disanja jer bez pulsa nema ni disanja. Ako unesrećeni ima pulsa, nakon provjere, čišćenja i otvaranja disajnog puta, potrebno je provjeriti i disanje. Disanje provjeravate metodom “GLEDAM, SLUŠAM, OSJEĆAM”. Gledate da li se pomjera grudni koš , slušate da li struji zrak iz usta i nosa unesrećenog i osjećate svojom rukom da li se pomjera grudni koš (slika 6) Dok provjeravate disanje, glava mora biti u zabačenom položaju. Provjera disanja ne smije trajati duže od 10 sekundi. Ako unesrećeni ima pulsa a ne diše, započnite odmah vještačko disanje.