POTHLAĐENOST

POTHLAĐENOST

Pothlađenost ili hipotermija je stanje snižene opće tjelesne temperature, nastaje kada organizam gubi više toplote nego što je može proizvesti. Tjelesna temperatura pada ispod 35 stepeni.
Pothlađenost je najčešća tokom hladnog vremena ili prilikom uranjanja u hladnu vodu, njenom nastanku doprinosi i jako strujanje hladnog zraka ali se može razviti i za topla vremena, kada osoba leži nepomično na hladnoj podlozi (npr. Intoksikacija alkoholom ili drogama, traume, moždani udar) ili nakon jako dugotrajnog boravka u vodi koja je temperature pogodne za plivanje (npr. 20-24° C). Novorođenčad i mala djeca su sklona pothlađivanju zbog male tjeleesne mase.

Simptomi i znaci pothlađivanja
U početku osoba ima osjećaj hladnoće i drhti (ovaj stadij može i izostati, ali je drhtanje dobar znak jer je pokazatelj da je sistem termoregulacije i dalje aktivan). Kasnije osjećaj hladnoće prestaje, javljaju se umor, pospanost, iscrpljenost., gubitak koordinacije, otežan govor. Sve tjelesne i psihičke funkcije se usporavaju. S daljnjim snižavanjem tjelesne temperature osoba gubi svijest. Disanje i rad srca se jako usporavaju. Ukoliko se ne pruži pomoć, smrt nastupa zbog prestanka disanja i srčanog rada.


Blaga pothlađenosti (36-35 ° C)

⦁ Drhtanje
⦁ Vrtoglavica
⦁ Glad
⦁ Mučnina
⦁ Ubrzano disanje
⦁ Poteškoće u govoru
⦁ Lagana zbunjenost
⦁ Nedostatak koordinacije
⦁ Umor
⦁ Povećan broj otkucaja srca

Umjerena (35-33° C) do teške pothlađenosti (<33-28 ° C)

⦁ Drhtanje, iako, kako se hipotermija pogoršava – drhtanje prestaje
⦁ Nespretnost i nedostatak koordinacije
⦁ Otežan govor i mrmljanje
⦁ Zbunjenost
⦁ Pospanost i nizak nivo energije
⦁ Progresivni gubitak svijesti
⦁ Slab puls
⦁ Sporo, vrlo plitko disanje
⦁ Koža postaje blijeda

Znaci i simptomi pothlađenosti

Znaci pothlađenosti kod dojenčadi

Pothlađene bebe mogu izgledati zdravo ali imaju:
⦁ Jako crvena, hladna kožu
⦁ Vrlo niska energiju, tihe su, slab plač (krik)
⦁ Odbijaju hranu

Tretman pothlađenosti

Pothlađenost ili hipotermija je potencijalno životno opasno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Prioritet je sprečavanje daljnjeg gubitka toplote. Postupci koji se provode u liječenju hipotermije moraju biti postepeni, jer bi naglo utopljavanje moglo dovesti do naglog širenja krvnih sudova na površini tijela, te uzrokovalo navalu krvi ka periferiji, što bi dovelo do nedostatak iste u vitalnim organima. Također, postupci koji se provode u toku liječenja ovise i o stanju svijesti unesrećenog.

Svjesne pothlađene osobe unijeti ako je moguće u zatvoren prostor, zamijeniti mokru odjeću i obuću sa suhom. Minimizirati veće kretnje i pomicanja (aktivni pokreti, kao hodanje ili veće manipulacije ekstremitetima, dozvoljeni su samo kod blage pothlađenosti). Na otvorenom unesrećene je potrebno zaštititi od vjetra i izolirati od podloge postavljanjem na suhi podmetač. Osobu položiti na raširene deke, ispod tijela postaviti aluminijsku foliju ili plastičnu. Plahte ili ručnike namočiti u toplu vodu( ne topliju od 70°C) i položiti ih na grudni koš, trbuh i prepone pothlađenog i zamotati folijom, pri zamatanju izostaviti ruke. Nakon svega umotati čitavo tijelo dekama tako da samo lice ostane otkriveno (Hiblerov toplotni omotač). Izvore toplote (termofor, radijatori i plamen) ne smijemo direktno stavljati u blizini pothlađene osobe zbog opasnosti od nastanka opekotina kao i zbog prevelikog ubrzanja optoka krvi koja bi mogla skrenuti umjesto u srce i mozak u kožu i na periferiju. Kod blage hipotermije gdje je refleks gutanja očuvan dozvoljenio je davanje toplih zaslađenih napitaka kao i kaloričnije hrane (čokolada), alkoholna pića izbjegavati.
Potrebno je vršiti stalni nadzor i kontrolu vitalnih znakova (disanje, razinu svijesti, puls i temperaturu tijela)
Kod pothlađene osobe koja nije pri svijesti provjerite puls i disanje i po potrebi započnite mjere oživljavanja. U stanju pothlađenosti disanje i srčani rad mogu biti toliko oslabljeni i usporeni da ih je moguće previdjeti. Otkrivanje pulsa kod pacijenta s hipotermijom može biti teško, pa znakove života i puls treba pažljivo provjeravati punih šezdeset sekundi. Osobama bez pulsa odmah započeti kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR). Pri oživljavanju pothlađene osobe treba biti uporniji nego inače, mnogo je izvještaja koji ukazuju na to da se događa preživljavanje čak i uz produljeni CPR. Kod pothlađenih osoba vrijedi pravilo da „niko nije mrtav dok nisu topli i mrtvi“- u osnovi znači da se pacijenti ne smiju smatrati mrtvima prije nego što je osigurano zagrijavanje.