POVREDE ABDOMENA

 

Povrede abdomena su jedno od najčešćih stanja koje viđamo u praksi urgentne medicine. U okviru povreda jako je bitno razlučiti sljedeće pojmove:

-mehanizam povrede

-klinička slika

-način tretiranja povrede i posljedice ukoliko se ne postupi pravovremeno

 

Mehanizam povrede opisuje način na koji je povreda nastala. Prema vrsti sile koja djeluje na određenu površinu, odnosno abdomen, razlikujemo tupe i oštre povrede. U tupe ozljede abdomena se ubrajaju one nastale pri padovima sa bicikla,udarci u predjelu abdomena u tuči i sve one koje ne dovode do otvaranja abdominalne šupljine. Oštre povrede nastaju dejstvom sile oštrog predmeta, kao na primjer ubod nožem   kao naprimjer ubod nožem i kod ovakih povreda dolazi do otvaranja abdomena. Opasnost koja vreba iza svake povrede jeste krvrenje koje je u slučaju tupih povreda skriveno unutar šupljine abdomena, a u slučaju oštrih povreda-krv izlazi van abdomena. Ovaj korak je najvažniji u postavljanju dijagnoze od strane zdravstvenih radnika.

Klinička slika predstavlja sve simptome koji se javljaju u okviru povrede abdomena. Prvi simptom koji nas upućuje na opasnost povrede jeste bol. Postojanje boli ukazuje da se u organizmu odigrava određeni patološki proces i to je ujedno alarm da treba nešto preduzeti. Uz samu bol mogu se javiti i drugi simptomi. Ono što je jako bitno prepoznati jeste povraćanje krvi, krv u stolici, krv u mokraći koje bi moglo ukazivati na povredu unutrašnjih organa. Odsustvo navedenih simptoma ne smije biti odlučujući faktor pri procjeni jer je potrebno određeno vrijeme kod nekih povreda da se razvije klinička slika, osobito kod tupih povreda. Ono što može biti korisno kod ovakvih stanja jeste razlučiti da li je stijenka abdomena mekana ili čvrsta na dodir rukom. Normalno kod zdravog čovjeka je zid abdomena mekan i bezbolan na dodir.

Tretman povreda abdomena se razlikuje kod tupih i oštrih povreda. Kod tupih povreda se sastoji u pravovremenom transportu i ultrazvučnoj kontroli. Kod ubodnih rana u predjelu abdomena NE smije se nikada odstranjivati strano tijelo iz ubodnog kanala jer ono svojim prisustvom u kanalu i pritiskom zaustavlja krvarenje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]