PROLIV-POVRAĆANJE KOD DJECE

PROLIV I POVRAĆANJE KOD DJECE

Povraćanje je izbacivanje želučanog sadržaja, a obično mu prethodi mučnina. Povraćanje obično počinje iznenada i prestaje nakon 24 do 48 sati. Drugi znakovi akutne crijevne viroze su mučnina, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu. Povraćanje kod djece je veoma bitan i delikatan znak, posebno u periodu novorođenčeta ,dojenčeta i malog djeteta. Može biti izolovan znak , a može biti udruženo sa prolivom, kada brže dovodi do gubljenja tecnosti-dehidracije koja može ugroziti malu djecu, nezavisno od uzroka povraćanja i proliva. Važno je napomenuti da je promet vode kod dojenčeta i malog djeteta veoma intenzivan. Dojence dnevno obnovi 15- 20% svoje tjelesne vode, što ako se poredi sa odraslom osobom od 80 kg , to je otprilike kada bi odrasla osoba dnevno unosila oko 10 litara tečnosti. Ovo je dobra ilustracija koliko je za dojenče i malo dijete bitno održavanje stabilnosti nivoa tečnosti. Od povraćanja treba razlikovati vraćanje hrane neposredno nakon obroka tkz. „bljuckanje“. Bljuckanje se najčešće sreće kod zdrave, snažne,halapljive dojenčadi u prvim mjesecima života, koja dobro napreduju. Prilikom bljuckanja koje se javi odmah iza obroka,povrati se samo manji dio nesvarene hrane, obično uz glasno podrigivanje.
Da bismo pravilno procijenili ozbiljnost povraćanja bitno je dobiti pouzdane podatke na sljedeća pitanja:
-da li dijete povraća odmah poslije obroka ili kasnije?
-koliko puta u toku dana povraća?
– koliko je povraćena masa obilna?
-Da li je povraćanje praćeno naporom ili je „bez muke“?
-Kakva je boja povraćenog sadržaja, da li je zgrušana i sl.?-Kakav je apetit djeteta , kako napreduje i kakvog je opšteg stanja?
Ukoliko je povraćanje praćeno gubitkom u tjelesnoj tezini, ako ima krvi u povraćenom sadržaju, ako je povraćena masa neugodnog mirisa, ako je povraćanje u mlazu, ako je praćeno kašljem i promjenom boje kože tj. da dijete pomodri prilikom povraćanja, takvo dijete mora biti shvaćeno kao ozbiljan bolesniki mora se uputiti u bolnicu.
Povraćanje kod dojenčeta i malog djeteta mogu izazvati brojne akutne infekcije organa za varenje, izazvanih bakterijama ili virusima( rotavirus, norovirus i adenovirus), ali mogu biti i posljedica trovanja hranom ili neprilagođene ishrane.Kod infektivnih uzroka , najčešće je povraćanje udruženo sa prolivom , pa je zbog te udruženosti i potencijalno opasnije i brze se razvija dehidracija.
Najtipičnije oboljenje infektivne prirode koje je praćeno povraćanjemi prolivom je rotavirusni infektivni gastroenteritis. Povraćanje obično prethodi profuznom prolivu i pogađa najčešće uzrast od 6 mjeseci do 2 godine.Najčešce su to kratkotrajni simptomi virusne infekcije i većina djece se spontano i brzo oporavi.

Proliv je češće pražnjenje crijeva (vise od 3 puta dnevno) većim količinama tekuće stolice popraćeno groznicom ili povraćanjem, odnosno bez groznice ili povraćanja. Djeca normalno eliminisu oko 5 – 10 gr/ kg dnevno stolice u uzrastu do 5 godina, a povećanje preko 10 gr/ kg oznacava se kao Proliv. Glavni uročnici su virusi, bakterije, liječenje antibioticima, alergije, a rjeđe su to infekcije parazitima ili drugo. Da bismo obzirom na veliku raznsovrsnost uzročnika pravilno pristupili tretmanu proliva , vrlo je praktično podijeliti ga na akutni i hronični proliv . Akutni proljev traje obično do 7 dana i izazvan je najčešće virusnim agensima.
Sta treba poduzeti kod pojave proliva i/ili povraćanja
-Osnova njege kod djece sa akutnim prolivom/i povracanjem je nadoknada tečnosti ( sa odgovarajućim udiom elektrolita i glukoze) radi sprečavanja dehidracije, a prvog dana pošteda unosa hrane. Najvaznije je da prepoznate ukoliko je vase dijete dehidrirano. Dehidracija može biti : blaga ( gubitak 1- 2 % ukupne tjelesne tekućine), umjerena ( gubitak 5%) i teška ( gubitak 10 % tekućine). Znakovi blage dehidracije su suhe usnice i žeđ. U umjerenoj do teškoj dehidraciji prisutni su podočnjaci, suh i obložen jezik, oskudno mokrenje( pelena je suha ili je mokraca gusta i intenzivne žute boje) , manjak suza kod plača, ubrzan puls, pospanost. Neliječena teska dehidracija, iako se viđa rijetko , moze dovesti do šoka , zatajenja bubrega i letalnog ishoda.
Cilj je dati što više tečnosti, ali ako je prisutno povraćanje, tečnost se mora davati sporije.Ako nakon unosa tekučine dijete povrati , potrebno je napraviti pauzu od 20 do 30 minuta i potom nasaviti sa postepenim unosom tekucine. Obustavlja se peoralni unos hrane, ako je u pitanju malo dijete koje doji , obavezno nastavite dojenje.
Savjetuje se nadoknađivanje tečnosti pomoću oralnih rehidracijskih otopina ( ORS). Oralne rehidrac.otopine posebno su pripremljeni prašci koji su dostupni u apotekama te sadrže odgovarajući udio elektrolita i glukoze( Rehidromix,Nelit, Hipp ors…). 1 kesicu rastvoriti u odgovarajućem omjeru vode i davati prvih 4 sata brže do 30-50 ml na kg težine djeteta (ukoliko dijete povraća davati kašičicom na svakih 5 minuta da se ne ponovi povraćanje. ). Izbjegavati treba vrlo slatka pića-voćne sokove , energetske napitke ili Coca Colu.
Tab.1 prikaz potrebnog unosa tekućine kod blage dehidracije:


Nakon početnog nadoknađivanja tekućine dijete možete dojiti ili hraniti. Prva dva dan proljeva savjetuje se laganija prehrana koja ukljucuje supe, bananu, pečenu jabuku, riza sa mrkvom kuhanom u supi, komadici kuhanog krompira, hljeb. Djetetu se daju manji a češći obroci , otprilike svaka dva sata, izmedju kojih obavezno nadomjestiti tekućinu oralnom rehidracijskom otopinom.
Ako dijete sve toleriše dobro normalnu ishranu uvesti poslije 3 dana.
Ako je proliv prolongiranog toka mladjoj djeci uvesti Soja formulu- ( AMF-bez laktoze) tokom 2-3 sedmice. Djeci iznad 1 godine ne davati kravlje mlijeko tokom nekoliko dana.
Kod akutnog proljeva preporučuje se uzimanje dokazano efikasnih probiotičkih kultura koje smanjuju trajanje i intenzitet simptoma i dovode do stabilizacije fiziološke crijevne flore ( Prolife, Waya gtt, Bulardi junior kaps ). Na trzistu postoje kombinacije ORS otopina i probiotika ( Diarino ORS, Normia ORS ) . Lijekovi koji smiruju mučninu i povraćanje kod djece se ne preporučuju!
Kada se javiti ljekaru:
-ukoliko je u pitanju dojenče do 3 mjeseca starosti obavezno se javiti nadležnom pedijatru
-ako dijete boluje od teže osnovne bolesti( šećerne bolesti, autoimune bolesti itd.)
-u slučaju neprestanog povraćanja
-u slučaju čestih obilnih proliva ( vise od 8 puta dnevno),
-pojava jakih bolova u stomaku
-pojava znakova umjerene i jake dehidracije ( suha usta i jezik, upale oči, malo urina ili nedostatak urina, plač sa malo suza ili bez suza , upale oči,vrtoglavica, gubitak svijesti, jaka pospanost, gubitak tjelesne tezine).
-u slučaju pojave crne stolice ( „kao katran“) – znak je krvarenja u probavnom sistemu i iziskuje hitan ljekarski pregled

Dr.Aida Mehić-Ahmic
Specijalista pedijatar