STRANO TIJELO

STRANO TIJELO

Oko

Najčešće se strano tijelo nađe u oku nakon brušenja metala. Pacijenti uglavnom osjete kada strano tijelo dospije u oko, u vrlo rijetkim slučajevima ne daju taj podatak. Glavnim simptomi su osjećaj prisustva stranog tijela u oku, osjećaj „žuljanja“ i pojačano stvaranje suza. Rijeđe se javlja bol i smetnje u vidnom polju.

Uho

Kao i u slučaju stranog tijela u oku, pacijenti osjete prisustvo stranog tijela u uhu. Najčešće je riječ o insektima koji dospiju u slušni kanal. Simptomi prisustva su osjećaj da se u uhu nešto kreće, zujanje u ušima, peckanje, a rjeđi simptomi su oslabljen sluh i bol. Problem sa otkrivanjem stranog tijela u uhu se javlja kod djece. Djeca često u toku igre u slušni kanal stavljaju sitne igračke, ali se plaše da to priznaju. U takvim slučajevima prvi simptomi koji se javljaju su bol i iscjedak iz uha koji su pratioci upalnog procesa koji nastaje zbog dužeg prisustva stranog tijela.

 

Nos

Najveći broj pacijenata primijeti kada se strano tijelo nađe u nosu. Postoje i pacijenti kod kojih se strano tijelo dijagnosticira na osnovu prisutnosti sekundarnih simptoma. Sekundarni simptomi su: jednostrani gnojni iscjedak, iscjedak neprijatnog mirisa, uporno krvarenje iz nosa, glavobolje. Daljnja ispitivanja ovih simptoma dovedu do zaključka o prisustvu stranog tijela u nosu.

 

Disajni put

Strana tijela u disajnim putevima su uglavnom komadi hrane i češće se javljaju kod djece. Simptomi stranog tijela u disajnim putevima mogu da govore u prilog životno ugrožavajućeg, ali i stanja koje traje duži vremenski period. Kada je u pitanju životno ugrožavajuće stanje kada strano tijelo potpuno ili djelimično blokira disajni put onda su prisutni simptomi gušenja, kašlja, izrazito čujnog disanja visoke frekvencije, lice poprima plavičastu boju. U najtežim slučajevima dolazi do potpunog prestanka disanja.

Probavni trakt

Najveća učestalost stranih tijela u probavnom traktu je kod dječije populacije i psihijatrijskih pacijenata. Strano tijelo može da se nađe na nivou usne šupljine, ali i udaljenih dijelova probavnog trakta (želudac, crijeva). Glavni simptomi su osjećaj prisustva stranog tijela, bolno gutanje, pojačano stvaranje pljuvačke, bol u grudima ili vratu, povraćanje, štucanje. U pojedinim slučajevim strano tijelo u probavnom traktu (njegovim gornjim dijelovima) može da djelomično uzrokuje i probleme sa disajnim putevima pa se javljaju i simptomi koji ukazuju na prisustvo stranog tijela u njima.