UGANUĆA

UGANUĆE

Uganuće (lat. distorsio) označava povrede zglobova, najvjerovatnije uslijed neodgovarajućih pokreta koji izazivaju trenutno pomjeranje zgoba iz svog ležišta. Najčešće zahvaćeni zglobovi su koljeno, prsti, ručni i skočni zglob. Strukture koje su zahvaćene uganućem se nazivaju ligamenti.

Simptomi
Jačina boli uslijed uganuća ovisi o stepenu istegnutosti ili rastrgnutosti ligamenta.

Kod blagog uganuća (prvi stepen) ligamenti su istegnuti, ali ne i raskinuti. Ovaj stepen uganuća karakteriše umjerena bolnost sa blaže izraženim ili bez otoka.
Kod umjerenog uganuća (drugi stepen) ligament je djelomično rastrgan. Uobičajena je pojava otoka i modrice, dok su pokreti u zahvaćenom zglobu otežani i bolni.
Kod najtežeg uganuća (treći stepen) ligament je potpuno potrgan, pa dolazi do oticanja, a ponekad i do potkožnog krvarenja (modrice). Uslijed toga zglob je nestabilan i ne može podnositi teret, odnosno pokreti su u potpunosti onemogućeni.

Dijagnoza i liječenje
Pregledom zgloba se može ustanoviti u kojoj je mjeri ligament oštećen. Rentgenskom snimkom se može odrediti koštani prijelom, ali ne i samo uganuće. Rijetko su za postavljenje dijagnoze potrebni drugi testovi. Liječenje ovisi o stepenu uganuća.
Bolesnicima s ozljedama mekih tkiva koristi postupak koji se naziva RICE (Rest – mirovanje, Ice – led, Compression – kompresija, Elevation – podizanje ozlijeđenog ekstremiteta).

Mirovanjem se sprječava dodatno ozljeđivanje, a može ubrzati i cijeljenje. U prvih 24–48 h (svakih 15–20 min., što je češće moguće) se povremeno nanosi led (zaleđeno voće, povrće i slično) zatvoren u plastičnu vrećicu, a zatim postavljen u pamučni material (peškir, plahta), čime se smanjuje otok i bol. Smanjenju otoka i boli doprinosi kompresija, odnosno postavljanje elastičnog zavoja kojeg je potrebno skidati u toku noći. Podizanje ozlijeđenog ekstremiteta iznad razine srca, tako da sila teža pomaže pri smanjenju otoka. Također, u liječenju se mogu koristiti različite vrste gelova (npr. Voltaren gel, Fastum gel, Lioton gel i drugi) koji mogu u značanoj mjeri ubrzati sam period liječenja.

Bitno je napomenuti da svako korištenje povrijeđenog zgloba dovodi do povećanja bolnosti, te samog otoka.
Ukoliko navedene mjere samopomoći nisu dovele do poboljšanja, potrebno se javiti porodičnom ljekaru radi dalje dijagnostike.
Kako ne bi došlo do uganuća, potrebno je: izbjegavati hod po klizavim površinama, sportske aktivnosti u neadekvatnoj opremi, sportske aktivnosti bez prethodnog razgibavanja, vježbe koje izazivaju bol…