UNUTRASNJE KRVARENJE I TRETMAN

UNUTRAŠNJA KRVARENJA

UNUTRAŠNJA KRVARENJA S IZLASKOM KRVI NA TJELESNE OTVORE

Krvarenje u plućima – pacijent iskašljava svjetlu, pjenušavu krv

Krvarenje u jednjaku, želucu ili dvanaestopalačnom crijevu – pacijent povraća tamno crvenu ili crnu krv koja izgleda kao talog od kahve, stolica je često katranasto crna.

Krvarenje u crijevima – sviježa crvena krv rektalno, krvava stolica

Krvarenje u bubregu ili mokraćnom mjehuru – Crvena, krvava mokraća..

UNUTRAŠNJA KRVARENJA BEZ IZLASKA KRVI NA TJELESNE OTVORE
Krvarenje u trbušnu šupljinu
Krvarenje u prsnu šupljinu – Popraćeno je otežanim disanjem.
Krvarenje u mišiće – Pri prelomu velikih kostiju, posebno natkoljenične ili nadlaktične kosti, koštani fragmenti mogu povrijediti krvnu žilu i izazvati obilno unutrašnje krvarenje. Povreda krvnog suda može nastati u trenutku prelomaq, ali i naknadno, nepravilnom manipulacijom i izostavljanjem imobilizacije povrijeđenog dijela tijela. Osobito je opasan prelom bedrene kosti pri kojem povrijeđeni može izgubiti i do 1,5 litar krvi ako se povrijedi femoralna arterija.
Pri svakom jačem udarcu u trbuh (npr. u saobraćajnoj nesreći) moramo posumnjati na mogućnost unutrašnjih povreda s krvarenjem u trbušnu ili prsnu šupljinu, čak i kada se povrijeđeni osjeća relativno dobro i nema vidljivih povreda. Najčešće se radi o<prsnuću sleze i jetre, amda može doći i do povrede drugih unutrašnjih organa. Unutrašnje krvarenje može biti vrlo polagano, s prvim znakovima tek nakon više sati.

ZNAKOVI ISKRVARENJA

Gubitak veće količine krvi dovodi do opće slabosti, preznojavanja, vrtoglavice, šuma u ušima i iskrenja pred očima. U težim slučajevima razvijaju se svi znakovi šoka (snižen pritisak, ubrzan puls, oskudno izmokravanje). Povrijeđenu treba staviti u ležeći položaj, po mogućnosti s uzdignutim nogama i rukama (položaj autotransfuzije) i pokriti.

POSTUPAK

Unutarnje krvarenje ne može se zaustaviti mjerama prve pomoći. Ukoliko kao civilno lice prepoznate moavakvo stanje odmah pozvati Hitnu pomoć zato je nužan hitan prijevoz u bolnicu. Koštane prijelome imobilizirajte prije transporta, a tokom transporta pratiti vitalne parametre, te ordiniranje prvenstveno koloida, a u nedostatku koloida u obzor dolaz i kristaloidi. Osoba ne smije jesti niti piti.