SMRZOTINE

SMRZOTINE

Smrzotine su povrede nastale djelovanjem niskih temperatura. Najčešće se javljaju na isturenim dijelovima tijela (prsti nogu i ruku, ušnje školjke, nos i brada). Nastanak im pospješuje tijesna i vlažna obuća i opća iscrpljenost. Često se javljaju sa općim pothladjivanjem organizma. Kao i kod opekotina, za dalju prognozu i tretman, bitna je veličina smrznute površine, kao i njena dubina.

U odnosu na dubinu, razlikujemo 4 stepena.

Smrzotinu prvog stepena karakteriše proširenje krvnih sudova nakon zagrijavanja, područje postaje crveno i bolno.

Kod drugog stepena područje smrzavanja boli sa jako izraženim otokom kože. Nakon nekoliko sati javljaju se mjehurići, koji mogu biti ispunjeni tečnim sadržajem od bistrog do sukrvičavog.
Treći stepen smrzotina kakakterizira zahvaćenost dubljih struktura kože. Mjehurići su krvavog sadržaja. Smrznuto područje je omeđeno cijanozom i crvenilom i u nekoliko sati do dana, ova površina može postati crna i iz nje se javlja karakterističan zadah.
Kod četvrtog stepena promjene su zahvatile sve slojeve kože, ali i dublje strukture (mišiće, krvne sudove, živce i kosti) Zbog zahvaćanja živaca javlja se bezosjećajnost za povrijeđeni dio tijela. Nakon nekoliko sati od nastanka ove povrede,javljaju se jasni znakovi gangrene.

Postupak sa unesrećenim:
⦁ Uvesti unesrećenog u toplu prostoriju, skinuti mu obuću, odjeću, nakit, komade tkanine koji su zaljepljeni za kožu ne skidati, obraditi makazama
⦁ Smrzotine prekriti sterilnom gazom, ali ne omotavati zavojem
⦁ Povrijeđeni ekstremitet imobilizirati i elevirati
⦁ Ne trljati promrzle dijelove
⦁ Ne bušiti plikove
⦁ Ne stavljati praške, masti, kreme na smrzotinu
⦁ Ne navlačiti čarape ili rukavice na smrznute okrajine
⦁ Ne zagrijavati promrzle dijelove termoforom ili nečim sličnim
⦁ Ne dozvoliti osobi sa smrznutim stopalima da hoda
U uslovima hitne pomoći nastaviti sa mjerama prve pomoći i započeti sa nadoknadom minerala, tekućine i analgetske terapije. Tekućine trebaju biti zagrijane na sobnu temperaturu. Uz medicinski nadzor, unesrećeni se transportuje dalje u bolnicu.