VAŠE RUKE MOGU SPASITI NEČIJI ŽIVOT

VAŠE RUKE MOGU SPASITI NEČIJI ŽIVOT

Značaj ranog započinjanja oživljavanja
Prepoznavanje iznenadnog srčanog zastoja i rano započinjanje pružanja prve pomoći pravilnim pristupom unesrećenom, provjerom stanja svijesti, pulsa i disanja te hitnim poduzimanjem mjera oživljavanja, broj spašenih može se popeti do gotovo dvije trećine tih osoba. Zbog toga je preporuka da se na kurseve „Osnovnog održavanja života –BLS uz upotrebu AED-a“ jave svi građani a naročito one osobe koje u svom okruženju imaju nekog ko bi mogao postati žrtvom iznenadnog srčanog zastoja , poput osoba s anginom pectoris ili onih koje su preživjele infarkt srca.

Osnovne životne funkcije su dvije – disanje i rad srca/krvotok. Nazivamo ih životnima jer kisik iz naše okoline u svakom trenutku našeg života dostavljaju svim stanicama u tijelu. Mi bez hrane možemo preživjeti sedmicama, bez vode danima, a bez kisika samo nekoliko minuta. Ako dođe do potpunog zastoja isporuke kisika (prestanka rada srca i disanja), osoba će umrijeti u roku od nekoliko minuta (4-6 minuta). Pritom najprije umire organ najosjetljiviji na potpuni nedostatak kisika, a to je mozak. Ćelije mozga nemaju mogućnost obnavljanja kao ostale ćelije ljudskog organizma tako da onog časa kada je mozak umro, nade u to da će se ta osoba ikada vratiti u normalan život praktično su nikakve.


Zbog sve većih gužvi u saobraćaju posebno na gradskom području, ekipe hitne medicinske pomoći prelaze u prosjeku oko 1 km/min. Kod iznenadnog srčanog zastoja, unesrećeni će se srušiti, neće reagovati na poziv i lagano lupkanje po ramenu i neće disati. Ako bi osoba koja se zatekla u tom momentu pored unesrećenog odmah pozvala službu hitne pomoći, ali ne bi pritom ništa poduzela da prepozna srčani zastoj i da poduzme potrebne mjere oživljavanja, šanse za preživljavanje imale bi samo one osobe koje su taj zastoj doživjele unutar kruga od svega nekoliko kilometara udaljenosti od najbliže ekipe hitne medicinske pomoći. Iz tog je razloga izuzetno važno da takvi svjedoci odmah pristupe oživljavanju unesrećenog do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći.


Grudnim kompresijama i vještačkim disanjem pokrećete cirkulaciju unesrećenog i na taj način dostavljate kiseonik vitalnim organima. Rano započinjanje oživljavanja je doslovno kupovina dragocjenog vremena za unesrećenog do dolaska hitne medicinske pomoći koja će nastaviti reanimaciju sa naprednim mjerama održavanja života. U tom slučaju, ako reanimacija bude uspješna, unesrećeni neće imati ozbiljnijih posljedica jer njegovi vitalni organi nisu doživjeli oštećenje zbog nedostatka kiseonika.