Na današnji dan, prije 31 godinu je ubijena Prim. dr Silva Rizvanbegović , prvi doktor u Sarajevu koji je ubijen u kolima hitne medicinske pomoći tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Tog 17. maja 1992. godine, dr Silva Rizvanbegović je svoj život dala spašavajući 14 ranjenih sugrađana. Ubili su je pripadnici JNA iz kasarne Maršal Tito oko 22.30 sati, a nalazila se u jednim od troja ambulantna kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.
Tokom opsade grada Sarajeva živote su izgubili i naše kolege: Ante Kozina medicinski tehničar ubijen u 54-oj godini, dr Salahudin Višegrađanin ubijen u 57-oj godini života, Arfan Opijač medicinski tehničar ubijen u 47-oj godini života, Merdan Kreštalica vozač saniteta ubijen u 39-oj godini života, Mešan Bešić vozač saniteta ubijen u 58-oj godini života, Vlasta Antunović laborantica ubijena u 50-oj godini života.
17. maj obilježavamo kao Dan sjećanja na naše ubijene kolege koji su život dali spašavajući druge radeći ono što najbolje znaju.
Danas smo minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast našim ubijenim kolegama, kao i svim zdravstvenim radnicima stradalim u ratnim dešavanjima.