Anesteziolog-reanimatolog Klinike za kardiohirurgiju KCUS-a, doc.dr Slavenka Štraus, 22.03.2019 godine, boravila je u radnoj i prijateljskoj posjeti JU ZHMP KS.
Uvažena docentica Štraus obišla je centralni punkt JU ZHMP KS i upoznala se sa radom i Centra za edukaciju, te našim aktuelnim projektima i budućim planovima u procesu edukacije i unapredjenja urgentne službe. U razgovoru sa docenticom, razmatrane su bitne teme vezane za aktuelnu realizaciju škole urgentne kardiologije, koja će se održati od
28. do 31.03.2019 godine u Dubrovniku, a poseban akcenat stavljen je na buduću saradnju Udruženja doktora medicine anesteziologa-reanimatologa FBiH (UDMAR), i JU ZHMP KS sa ciljem razmjene iskustava i naučno-tehničkih dostignuća u domenu urgentne medicine i reanimacije. Osim unapredjenja struke u ovom segmentu, jedan od realnih ciljeva ove saradnje bio bi ostvarivanje aktivnog članstva u “European Resuscitation Council” (ERC).
Kao “Šlag na tortu” ovoj, zaista divnoj posjeti, bili su kandidati za Edukatore JU ZHMP KS koji su se u momentu posjete nalazili na pomenutoj edukaciji. Naime, u “Ad hok” prikazu ACLS algoritma, docentica je imala priliku da kroz praktičan primjer vidi ozbiljnost i kompetencije rada Centra za edukaciju.
Nekrijući svoje oduševljenje vidjenim, docentica Štraus je naglasila da se posebno raduje budućoj saradnji i narednoj posjeti našoj ustanovi, koja će se po svemu sudeći, desiti u bliskoj budućnosti.
Uvaženu docenticu Štraus su dočekali i ugostili predstavnici JU ZHMP Sarajevo na čelu sa direktorom zavoda Mr.sci. dr.Ademom Zalihićem, i rukovodiocem Centra za edukaciju Mr.sci.dr Aidom Gavranović.