OPASNOST LJETNJIH VRUĆINA
III DIO
mr sc Adem Zalihić, MD
Koža i sunce
Otkako je početkom sedamdesetih godina preplanulost postala statusni simbol, znak zdrava i lijepa tijela, medicinski stručnjaci redovno upozoravaju na opasnosti koje donosi uživanje u suncu. Međutim, uprkos stalnim upozorenjima, mnogi se ljudi i dalje nekontrolisano izlažu suncu, što dovodi do nepopravljivih oštećenja na koži. 
Prekomjerno izlaganje suncu i njegovim štetnim ultraljubičastim (UV) zrakama godinama je poznato kao jedan od glavnih uzroka nastanka raka kože i drugih bolesti.
Oštećenju kože UV zrakama dodatno pridonose i globalno zagrijavanje, pojava ozonskih rupa i pojačano sunčevo zračenje. Prvenstveno treba voditi računa o tipu kože, a to znači da osobe blijede puti, jako svijetlih očiju i riđe kose posebno trebaju biti oprezne.
Djelovanjem na ćelije kože UV zrake mogu dovesti do razvoja alergije na sunce, ubrzanog starenja kože, gubitka elasticiteta, a u krajnjem slučaju i do raka kože. Prema brojnim istraživanjima, direktno su odgovorne i za nastanak najozbiljnije vrste raka kože- melanoma. Zato osobe sa velikim brojem mladeža moraju biti posebno oprezne pri izlaganju suncu. Oštećenje kože počinje već sa prvim izlaganjem suncu i kumulativnog je karaktera pa zato nikad nije dovoljno rano za zaštitu djeteta od negativnog uticaja sunčevog zračenja. Medicinska istraživanja potvrđuju da je zaštita djece od sunca izrazito važna, s obzirom na to da postoji povezanost između prekomjernog izlaganja suncu u djetinjstvu i nastanka kožnih tumora u odraslih, posebno karcinoma ali i malignog melanoma kože.
Osim štetnih uticaja sunca na našu kožu valja napomenuti i njegove pozitivne uticaje na organizam. Pod uticajem sunčevih zraka u našem organizmu stvara se nama potreban D vitamin, a on utiče i na rapoloženje jer aktivira sintezu serotonina, hormona zadovoljstva i raspoloženja. UV zračenje kao umjetni izvor zračenja koristi se u terapiji (fototerapija) različitih kožnih bolesti npr. psorijaze, atopijskog dermatitisa, kontaktnog alergijskog dermatitisa a u kombinaciji sa nekim lijekovima za liječenje određenih tipova limfoma kože. Dakle, UV zračenje može nam biti i od pomoći ako znamo kako njime upravljati i ako ujedno poštujemo pravila koja nameće izlaganje suncu.