Prof.dr. Pilav: Zbog povećanja broja novozaraženih u KS, odlučili smo pooštriti našu naredbu
Prof.dr. Aida Pilav na današnjoj press konferenciji upoznala je javnost sa najnovijim podacima vezanim za epidemiološko stanje u Kantonu Sarajevo, te dala dodatna pojašnjenja u provođenju nedavno donesenih novih naredbi ovog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.
Dnevni bilten kaže da su, u protekla 24 sata, u KS zabilježene 137 novozaražene osobe od ukupno 535 testiranih osoba. U istom periodu su izliječene 42 osobe, dok je na KCUS-u hospitalizirano 52 pacijenta, te otpušteno njih pet.
Ukupan broj zaraženih u KS od 30. januara do 15. oktobra 2020. godine iznosi 5.416, ukupno izliječenih osoba u KS je 4.725, dok je trenutno aktivnih slučajeva 598, uz 93 smrtna slučaja.
“Od 02. do 16. oktobra ove godine u samoizolaciji se nalazi 1.235 osoba. Zavod za javno zdravstvo KS skreće pažnju građanima koji su u kućnoj izolaciji da se pridržavaju preporuka za prevenciju suzbijanja infekcije u domaćinstvu sa sumnjivim ili potvrđenim COVID-19 slučajevima”, istakla je dr. Pilav.
Predsjednica Štaba je, ovom prilikom, dala i dodatna objašnjenja vezano za nedavno usvojene naredbe KŠ, kako bi javnost i stanovništvo imalo jasniju sliku stanja i mjera koje je trenutno potrebno provoditi.
Uz ocjenu da Krizni štab MZ KS procese prevencije i zaštite stanovništva protiv pandemije COVID-19 i dalji vodi vrlo dobro, ona je podsjetila da Federalno ministarstvo zdravstva ima Federalni krizni štab koji od početka pandemije donosi odgovarajuće naredbe koje su kontinuirano na snazi.
„Te naredbe prati i Kanton Sarajevo. Naredba na koju smo se mi naslonili i donijeli svoju naredbu prije dva dana izazvala je, po meni, nepotrebne nedoumice. Podsjećamo da je od 02. oktobra, prema propisanoj naredbi Federacije BiH, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz poštivanje distance……….

https://vlada.ks.gov.ba